Kolla lönestatistik för rätt lön

Oavsett vilken typ av anställning man har så är det viktigt att man får en lön som är marknadsmässig, men hur vet man att sin lön är det? Det går att kolla upp genom att titta på lönestatistik för olika yrken – och märker du att din lön är lägre än vad den ska vara finns som tur är en hel del sätt att höja lönen på!

På sidan lonestatistik.se/ kan du snabbt och enkelt kolla om du får rätt lön jämfört med vad andra inom ditt län och yrkesroll tjänar. Och ser du att din lön är lägre än vad marknadens lönesättning ligger på är det nog dags att du tar ett snack med din chef. Men se till att du tar snacket på rätt sätt, annars kan det få motsatt effekt. Just vad man inte ska säga till sin chef är något som Aftonbladet listat en del exempel på – som bland annat att man aldrig ska hota med att säga upp sig, försöka använda personliga problem som argument eller att du inte alls ber om en löneökning överhuvudtaget. Det är också en miss. Har du lägre lön än vad du ska ha är det bästa att visa för din chef hur lönesättningen ser ut på marknaden just nu och påtala varför du är en av dem som bör få höjd lön genom att peka på allt du tillför företaget och vilken vinst det ger dem att ha dig här på plats – utan att du alltså hotar om att säga upp dig.

Få en marknadsmässig lön genom att få hjälp

Om man försökt att få chefen att förstå varför du ska ha högre lön, men inte lyckats och kanske inte får en höjning alls finns hjälp att få. Det går faktiskt att vända sig till facket med lönefrågan. Något som till exempel tidningen Kollega tipsar om är att faktiskt tänka på lönen redan när det kommer till ingångslönen. Många går in på en lägre lön än vad de egentligen bör ha för att antingen få jobbet eller för att man faktiskt inte visste vad man bör tjäna inom branschen – så kontakta ditt fack när det är dags för alla sorters lönesamtal för att få stöd och råds i hur du på bästa vis bör agera i situationen och förhandla sedan på rätt sätt. Tips på bra förhandlingsknep i lönesituationer går även att läsa mer om hos tidningen Metro som hämtat sina tips från en person som arbetar som just lönecoach, så det kan också vara bra att göra innan du tackar ja till ett nytt jobb eller ska in i en löneförhandling med chefen!